De nieuwe Android Studio

Door PurpleMadness op donderdag 16 mei 2013 12:19 - Reacties (6)
Categorie: Android, Views: 3.112

Vol verwachting volgde ik gisteren de aankondigingen die op Google I/O plaatsvonden. Een aantal waren er al bekend, zoals de nieuwe Google Play Games en de nieuwe Maps. Maar eentje kwam er wel uit een onverwachte hoek, namelijk de nieuwe Android Studio. Eclipse gebruikt normaal altijd de zogenoemde 'ADT', een plugin voor Eclipse. Maar dat deze IDE gebundelt wordt met Android functionaliteit is natuurlijk heel welkom, ook voor de nieuwkomers in Android development.

Ik had nog nooit van IntelliJ IDEA gehoord. Ik heb de naam misschien een paar keer voorbij zien komen, maar verder had ik er nog nooit van gehoord. Ik dacht, ik wil het best proberen. Ik kwam erachter dat er al een test versie uit is, te vinden op http://developer.android.com/sdk/installing/studio.html. Gelijk gedownload en geïnstalleerd.

Afijn, de .exe start niet op. Compatibiliteitsmodus geprobeerd, niets. Opgestart als administrator, niets. Leuk begin. Na wat snel gegoogle ben ik erachter gekomen dat ik de JDK_HOME environment variable mis. Toegevoegd, en het werkte.

Het zag er op het eerste gezicht bekend, maar toch nieuw uit. Na ongeveer een minuut schoot het me opeens te binnen. Ik ben zelf fervent gebruiker van phpStorm, een PHP IDE van Jetbrains die ik ook aangeschaft heb. En de nieuwe Android Studio is gebaseed op IntelliJ IDEA, een Java IDE, ook van Jetbrains! Dit maakte mij alleen nog maar nieuwsgieriger, en mijn verwachtingen lagen meteen ook een stuk hoger.

Ik heb het nu een uurtje geprobeerd met een test projectje, en ik moet zeggen dat het allemaal prima werkt. Ik had nog wat gebreken verwacht omdat het versie 0.1 is, maar het werkt goed, en het ziet er goed uit. Alle functionaliteiten die in Eclipse zaten zitten hier (zo ver ik weet) ook in.

Bovendien zitten er ook een aantal functionaliteiten die ik gewend ben van phpStorm in. Een puntje dat voor mij heel veel meetelt is de automatische save-functie en de local history van alle bestanden. Dit was voor mij altijd een groot gemis als ik weer naar Eclipse ging na een tijdje PHP te hebben geprogrammeerd. Dat dit nu in de Android Studio ook beschikbaar is is voor mij echt een groot voordeel.

En verder ga ik er gewoon mee spelen. Misschien kom ik nog iets tegen wat voor mij fijner werkte in Eclipse dan in de nieuwe Android Studio, maar vooralsnog ziet het er voor mij als een winnaar uit :)

http://i.imgur.com/0eUCMcU.png